Sosyal duygusal öğrenmenin ergenlerde iyi oluşa etkisinin bütüncül olarak incelenmesi

No Thumbnail Available

Ankara Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı ergenlerde sosyal duygusal öğrenmenin iyi oluşa olan etkisinin bütüncül bir biçimde incelenmesidir. Bu kapsamda araştırma sürecinde iki farklı çalışma yürütülmüştür. İlk çalışmada ergenlerin öz düzenleme becerilerini ölçebilmek için "Ergenler için Öz Düzenleme Ölçeği"nin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Geliştirme sürecinde ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizleri için toplam 643 ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerden veri toplanmıştır. Yapılan geçerlik ve güvenirlik analizlerinde "Ergenler için Öz Düzenleme Ölçeği"nin tek boyutlu ve 11 maddeden oluşan geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında yürütülen bir diğer çalışmada ise aile katılımı, akran ilişkileri, öz düzenleme becerileri ile iyi oluş arasındaki ilişkide sosyal duygusal öğrenmenin aracı rolü sınanmıştır. Bu çalışma kapsamında ise ortaöğretim düzeyinde öğrenim görmekte olan toplam 1110 öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırmanın verileri "Kişisel Bilgi Formu", "Ergenler için Öz Düzenleme Ölçeği", "Ergenlerde Sosyal Duygusal Öğrenme Ölçeği", "Akran İlişkileri Ölçeği", "Algılanan Anne-Baba ve Öğretmen Akademik Katılım Ölçeği" ve "EPOCH İyi Oluş Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Bu bağlamda öncelikle ilgili alanyazına dayalı ölçme modeli kurulmuş ve kurulan modelin doğrulandığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öz düzenleme, akran ilişkileri ve aile katılımının sosyal duygusal öğrenmeyi pozitif ve anlamlı bir biçimde yordadığı ve sosyal duygusal öğrenmenin, aile katılımı, akran ilişkileri, öz düzenleme becerileri ile iyi oluş arasındaki ilişkiye aracılık ettiği sonucuna ulaşılmıştır. The aim of this research is to examine the effect of social emotional learning on well-being in adolescents in a holistic way. In this context, two different studies were carried out during the research process. In the first study, it was aimed to develop the "Self-Regulation Scale for Adolescents" in order to measure the self-regulation skills of adolescents. During the development process, data were collected from a total of 643 high school students for the validity and reliability analyzes of the scale. In the validity and reliability analyzes, it was concluded that the "Self-Regulation Scale for Adolescents" is a valid and reliable measurement tool consisting of 11 items and one dimension. In another study conducted within the scope of the research, an intermediary model including social emotional learning, parent engagement, peer relations, self-regulation skills and well-being was tested. Within the scope of this study, data were collected from a total of 1110 students studying at high school. The data of the study were collected using the "Personal Information Form", "Self-Regulation Scale for Adolescents", "Social Emotional Learning Scale for Adolescents", "Peer Relationship Scale", "Perceived Parent and Teacher Academic Engagement Scale" and "EPOCH Well-Being Scale". In this context, first of all, a measurement model based on the relevant literature was established and it was concluded that the established model was confirmed. In addition, it was concluded that self-regulation, peer relations and parent engagement predicted social emotional learning positively and significantly, and social emotional learning mediated the relationship between parent engagement, peer relations, self-regulation skills and well-being.

sosyal duygusal öğrenme, öz düzenleme, akran ilişkileri