Cilt:09 Sayı:01 (2020)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Cilt:09 Sayı:01 (2020) by Subject "Bitkisel Yağ"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item TÜRK TATLISI: VEGANLAR İÇİN KEŞKÜL(Ankara Üniversitesi, 2020) Öztürk, Batuhan; Other; OtherVejeteryan beslenmeye oranla ülkemizde hızla artış göstermeye başlayan vegan beslenme, vejeteryan beslenmeye göre daha sert çizgilere sahip bir beslenme şeklidir. Tüketicinin beslenme şeklinin getirdiği bu zorunlu durum, beklenti ve taleplerinin mevcut durumda karşılanamamasına bağlı olarak bu kişilerin beslenme tarzına uygun ürünlerin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmada geleneksel tatlılarımızdan biri olan keşkülü, vegan beslenme tarzına uygun olarak üretilmesi amaçlanmıştır. Veganlar için hazırlanan keşkülün, eğitimli panelistler tarafından duyusal analizi yapılarak nihai ürüne ulaşılmıştır. Vejeteryan ve vegan beslenme hassasiyetine olan tüketiciler üzerinde ise beğeni testi yapılmış ve vegan keşkül geliştirilmiştir. Geliştirilen vegan keşkülde hayvansal kaynaklı süt yerine vegan beslenme için uygun olan badem sütü, yumurta yerine vegan bitkisel yağ kullanılmıştır. Vegan keşkül, eğitimli panelistler ve tüketiciler açısından değerlendirilmiş olup eğitimli panelistlerin veri sonuçları ürünün kabul edilebilir olduğunu göstermektedir. Tüketici verileri ise ürünün beslenme tarzlarına uygun ve genel beğeni düzeyinin oldukça yüksek ve buna bağlı olarak tüketicilerin satın alma niyetini de olumlu olarak etklediği sonucuna ulaşılmıştır.